2000 moeders

No comments

Hoeveel moeders heb jij? Je zou zeggen 1 (of  2 in sommige gevallen). En dan wat oma’s, misschien leeft zelfs je overgrootmoeder nog. Maar in de tijd van pre-Facebook, Twitter en Snapchat blijven de vrouwen die daarvoor kwamen wat onduidelijk. Tenzij je afstamt van Jeanne d’Arc, Aletta Jacobs of Hatsjepsoet  (google die maar even) natuurlijk.

Zo’n 35.000 jaar geleden begonnen de eerste moderne mensen kunst te maken, hun doden te begraven en een echte cultuur op te starten. Stel dat de gemiddelde vrouw kinderen kreeg tussen de 17 en de 30. Dan hebben we het over ongeveer 2000 vrouwen tussen toen en nu… Dat zijn er niet eens zoveel. Vier volle vliegtuigen of een conferentie zaal. Je zou ze niet allemaal tegelijk op de koffie willen hebben, maar het is wel een hoeveelheid mensen die makkelijk voor te stellen is.

Elk van deze vrouwen heeft haar stinkende best gedaan (en met succes), om haar kind in leven te houden om zo na duizenden jaren bij jou uit te komen. Al die energie stroomt door jouw aderen. Jij bent het product van al hun inspanningen. Dat is toch wel indrukwekkend.

En met uitzondering van je moeder en misschien je oma, moesten al deze vrouwen dagelijks vechten tegen sabeltandtijgers (meer in het begin), hongernood, oorlog, ziektes en andere ellende. Die hadden geen tijd om na te denken over de zin van het leven, overleven was al spannend genoeg. En toch heb jij het gehaald. En dat maakt van jou een wonder!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.